Συστήματα Ασφαλείας, μύθοι και πραγματικότητα.

Συστήματα Ασφαλείας, μύθοι και πραγματικότητα.

1. Κάθε σύγχρονο σύστημα ασφαλείας οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χώρου που εγκαθίσταται. Δεν έχει πρακτικό νόημα για παράδειγμα η τοποθέτηση ενός ανιχνευτή κίνησης σε ένα δωμάτιο που δεν έχει εξωτερική πρόσβαση από μπαλκονόπορτα ή παράθυρο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι προτιμότερο να ασφαλίσουμε την περιοχή εσωτερικής εισόδου σε αυτό το χώρο, όπως είναι ο διάδρομος ή το χωλ που συνήθως είναι κοινό σημείο και για άλλα δωμάτια του χώρου μας.

2. Κάθε σύστημα ασφαλείας, είτε πρόκειται για συναγερμό, είτε για κάμερες ασφαλείας, οφείλει να φέρει τις ανάλογες πιστοποιήσεις ασφαλείας του κατασκευαστή για τη σωστή εφαρμογή που προορίζεται. Δεν έχει νόημα να τοποθετηθεί ένα σύστημα συναγερμού βαθμίδας «GRADE 3» σε ένα σπίτι, διότι οι εξειδικευμένες δυνατότητές του δεν θα βρουν ποτέ πρακτική εφαρμογή σε έναν οικιακό χώρο. Αυτό δε σημαίνει ότι το σύστημα συναγερμού δε θα λειτουργεί σωστά, απλά το κόστος αγοράς και τοποθέτησής του είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με έναν συναγερμό με πιστοποίηση «GRADE 2», ο οποίος μπορεί αντίστοιχα να καλύψει και τις πιο απαιτητικές ανάγκες οικιακών εφαρμογών.

3. Το 80% της αποτελεσματικότητας ενός συστήματος ασφαλείας οφείλεται στην σωστή εγκατάστασή του και στον σωστό προγραμματισμό του. Ο τεχνικός-εγκαταστάτης που θα αναλάβει το έργο θα πρέπει να έχει άριστη γνώση και εξειδίκευση στο συναγερμό που έχει από κοινού με τον πελάτη επιλέξει για τον αντίστοιχο χώρο. Δεν είναι λίγες οι φόρες που αναρμόδια άτομα ή ακόμη και τεχνικοί που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο των συστημάτων ασφαλείας, όπως είναι η πλειονότητα των ηλεκτρολόγων, αναλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός συναγερμού ή καμερών ασφαλείας, χωρίς να γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα κάνουν ένα σύστημα ασφαλές και αξιόπιστο. Συναγερμοί που κάθε τόσο δίνουν λανθασμένες ενεργοποιήσεις ή γενικά υπολειτουργούν παρουσιάζοντας σωρεία σφαλμάτων, σπανίως είναι κατασκευαστικά ελαττωματικοί.

4. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι οι ασύρματοι συναγερμοί είναι υποδεέστεροι των αντίστοιχων ενσύρματων. Οι ασύρματοι συναγερμοί καταξιωμένων και επώνυμων κατασκευαστών, όπως είναι η «DSC», η «PARADOX» και η «CADDX» εγγυώνται τη σωστή λειτουργία και την καλαισθησία της εγκατάστασης λόγω απουσίας των καλωδίων. Η μετάδοση των ασύρματων συστημάτων συναγερμού γίνεται σε μια περιοχή συχνοτήτων που είναι επισήμως και πιστοποιημένα αβλαβής για τους ανθρώπους. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι ένα ασύρματο τηλέφωνο που όλοι μας έχουμε στο σπίτι μας, έχει την 100πλάσια ακτινοβολία από τον ασύρματο συναγερμό και ένα κινητό τηλέφωνο έχει αντίστοιχα την 1000πλάσια ακτινοβολία και μάλιστα σε εύρος συχνοτήτων άκρως επιβλαβών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανακριβής είναι επίσης η αντίληψη ότι οι ασύρματοι συναγερμοί παραβιάζονται και γενικότερα είναι «εύκολοι» για τους επιτήδειους διαρρήκτες. Αυτή η περίπτωση ισχύει μόνο στις ταινίες του Hollywood, καθώς η μετάδοση των ασύρματων συναγερμών γίνεται μέσω κωδικοποίησης, αντίστοιχης με αυτή που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να διασφαλίζουν τις συναλλαγές μας παγκοσμίως.

5. Κύρια λειτουργία των συναγερμών είναι να ειδοποιήσουν και να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές μέσω του 24ώρου Κέντρου Λήψης Σήματος για οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στον χώρο που είναι εγκατεστημένος, είτε πρόκειται για διάρρηξη, είτε για εν εξελίξει ληστεία, είτε για πυρκαγιά. Η ενεργοποίηση των σειρήνων, ανεξαρτήτως από το πόσο δυνατά θα ηχήσουν, κρίνεται δευτερευούσης σημασίας, καθώς σπανίως υπάρχει έγκαιρη ενεργοποίηση των περίοικων προκειμένου να λάβουν δράση έναντι του συμβάντος.

6. Ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας ορίζεται εκείνο που συνδυάζει την μελέτη του χώρου πριν την τοποθέτηση του, την εγκατάσταση αυτού από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, τη διασφάλιση ότι το προϊόν παρέχεται από πιστοποιημένο, επώνυμο και αξιόπιστο κατασκευαστή και την ολοκληρωμένη τεχνική κάλυψη μετά την εγκατάστασή του.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη φιλοσοφίας της εταιρίας RAVEN SYSTEMS η οποία εγγυάται ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας που ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες κάθε πελάτη της.

Comments are closed.